Internasjonale virkemidler

Informasjon om hvordan Troms deltar i EUs programmer for regionalt samarbeid

Troms og EU: Nytt fra programmene (Seminar holdt 2. desember Tromsø)

 Troms fylkeskommune v/Stabssjefens kontor og internasjonalt team arrangerte et seminar der vi fokuserte på de programmene som er mest aktuelle for Troms. Vi så først og fremst på det nye Kolarctic programmet, som etter planen vil ha første utlysning i første kvartal av 2017. Det ble presentert oppdatert informasjon fra Interreg Nord-programmet, Nordlig periferi og Arktis (NPA) og regionale virkemidler.

 Praktiske spørsmål kan rettes til Julia Seljeseth på julia.seljeseth@tromsfylke.no eller på tel 90974978

 

Linken til foredrag fra seminaret finner du her:   

Internasjonale virkemidler

Norge deltar i en rekke av EUs programmer, og deltakelsen utgjør en viktig del av Norges samarbeid med EU. Interreg er EUs program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid og er et av de største programsamarbeidene Norge har med EU. Troms deltar i følgende programmer: Interreg Nord, Nordlig periferi og Arktis-programmet og ett naboskapsprogram Kolarctic. Norge deltar også i andre programmer knyttet til forskning, innovasjon, utdanning, ungdom, helse, kultur m.m.

Interreg har etter hvert utviklet seg til å bli et regionalt verktøy og er forankret i regionale planverk. Programdeltakelse og internasjonalt samarbeid gir viktig kunnskap og erfaringer og bidrar til nye fremgangsmåter og løsninger, nye tjenestetilbud og infrastrukturtiltak.

 

Interreg Nord


Interreg Nord- programmets overordnede mål er å forsterke programområdets konkurransekraft og attraktivitet. Nord-programmet består av to delområder, delområde Nord og delområde Sàpmi. Fra Norge deltar de tre nordligste fylkene, fra Sverige, Norrbotten fylke og deler av Västerbotten fylke og fra Finland, Lapplands, Mellersta Österbottens og Norra Österbottens fylke. Troms fylkeskommune har norsk sekretariatsfunksjon for programmet og deltar politisk og administrativt i programmets styringsstruktur.

Programmet for 2014-2020 har fire innsatsområder: Forskning og innovasjon, entreprenørskap, kultur og miljø samt felles arbeidsmarked. Disse innsatsområdene er valgt ut fra en analyse av programområdet samt at de er prioriterte områder for utvikling i regionale og nasjonale planer.

I programperioden 2007-2013 har det blitt innvilget totalt 84 prosjekter på Nord-programmet og 28 prosjekter på Sápmi. Totalt er det bevilget norske interregmidler på 70,1 millioner kroner, der fordelingene på de to delprogrammene er hhv. 51,4 millioner kroner og 18,7 millioner kroner. For Troms er antall prosjekter der prosjekteier er fra Troms, 33 stykker i Nord-programmet og 4 stykker i Sápmi-programmet. I tillegg har aktører fra Troms deltatt i flere prosjekter som prosjektpartner. Flere foreninger og institusjoner som representerer hele landsdelen, kommer i tillegg til disse. I Sápmi har aktører fra Troms vært prosjektpartnere i større grad enn prosjekteiere.

Aktører fra Troms fylke har mottatt tilsammen 22,6 millioner kroner på Nord-programmet og 2,5 millioner kroner på Sápmi. I Nord-programmet er det utløst ca. 47 millioner kroner i annen offentlig finansiering og ca. 3,5 millioner kroner i privat finansiering. For Sápmi er tilsvarende tall 26,5 millioner kroner og 1,4 millioner kroner.

For mer informasjon, se: http://www.interregnord.com/

Norsk koordinator for Interreg Nord: Ian Jawahir (TFK) ian.jawahir@tromsfylke.no

Nordlig periferi og Arktis-programmet

 

Nordlig periferi og Arktis-programmet (NPA) er et samarbeid mellom ni programpartnerland. EU-landene Finland, Irland, Sverige, Stor-Britannia (Skottland og Nord-Irland) samarbeider med Færøyene, Island, Grønland og Norge.

Programmet har i den nye programperioden et sterkere fokus på Arktis, noe som reflekteres i endring av programnavnet fra Nordlig periferi til Nordlig periferi og Arktis.
NPA-programmet har fire innsatsområder, som speiler felles muligheter og utfordringer: Innovasjon, entreprenørskap, fornybar energi og energieffektivisering samt kultur- og naturarv. Prinsipper som er integrert i programmet og som skal inkluderes i alle prosjekter, er: I) Bærekraftig miljø II) Inkludering og mangfold III) Likestilling mellom kvinner og menn.

20 % av finansieringen kan brukes på prosjekter med deltakere som ikke tilhører programområdet, dvs. EU-land og naboregioner utenfor EU i Nordvest-Russland og langs østkysten av Canada.

I programperioden 2007-2013 ble det gjennomført 29 forprosjekter og 34 hovedprosjekter med norske partnere. Troms var et av de norske fylkene med deltakelse i flest prosjekter.

Nordland fylkeskommune er norsk kontaktpunkt for programmet.
For mer informasjon, se: www.northernperiphery.eu

 Norsk koordinator for NPA programmet: Lena Thorgersen (NFK) mail: lentho@nfk.no

Kontakt på internasjonal avdeling i Troms Fylkeskommune: Julia Seljeseth mail:julia.seljeseth@tromsfylke.no

 

Naboskapsprogrammet Kolarctic CBC

 Kolarctic er betegnelsen på naboskapsprogrammet EU har langs sin yttergrense mot Russland i nord. Programområdet omfatter Nord-Norge, de nordlige delene av Sverige og Finland, samt Murmansk fylke, Arkhangelsk fylke og Nenets autonome distrikt i Russland.

I programmet for 2014-2020 kan St. Petersburg, Republikken Komi, Republikken Karelen (Russland), Nord-Österbotten (Finland) og Västerbotten (Sverige) delta på visse vilkår.

Formålet med Kolarctic-programmet er sterkere regional utvikling gjennom grenseregionalt samarbeid. Overordnede strategiske mål for alle naboskapsprogrammene i den nye programperioden er å:

  • Fremme sosial og økonomisk utvikling i regioner på begge sider av felles grense.
  • Møte felles utfordringer knyttet til miljø, folkehelse og beredskap og sikkerhet.
  • Fremme bedre betingelser og rammevilkår for å lette mobilitet av personer, varer og kapital.

 

Kolarctic-programmet har følgende fire innsatsområder for 2014-2020:

  • Næringsutvikling og små og mellomstore bedrifter
  • Miljøvern, tilpassing til klimaendringer og katastrofeberedskap
  • Utvikling av transport- og kommunikasjonsnettverk/-systemer
  • Grenseforvaltning og -sikkerhet


Det grenseoverskridende folk-til-folk-samarbeidet, herunder også kultursamarbeid, skal være et viktig og integrert element innenfor de fire innsatsområdene. Det samme gjelder forskning og utvikling.

I foregående programperiode fikk 50 prosjekter finansiering, hvorav 30 med norsk deltakelse. Av disse hadde 14 medsøker i Finnmark, 11 i Troms og 5 i Nordland. Selv om Finnmark hadde flest prosjekter, fikk Troms-aktører likevel tildelt størst andel av de norske Kolarctic-midlene, med 21 millioner kroner.
Troms fylkeskommune har i programperioden 2007-2013 vært representert politisk i overvåkingskomiteen (beslutningsorganet for prosjektfinansiering) og administrativt i utvelgelseskomiteen (saksbehandlingsorganet).

Troms fylkeskommune deltar administrativt i prosessen med utarbeidelse av nytt program.
Finnmark fylkeskommune har det norske nasjonale sekretariatet i Kolarctic-programmet.
For mer informasjon, se kolarctic.no

 kontaktperson for Kolarctic programmet på internasjonal avdeling i Troms Fylkeskommune: Bente Knudsen Helland

mail: bente.k.helland@tromsfylke.no

 

Øvrige internasjonale arenaer i Arktis/nordområdene

NORA (Nordisk Atlantersamarbeid)

NORA er en grenseregional komite under Nordisk ministerråds regionalpolitiske samarbeidsprogram, som fungerer som et mellomstatlig samarbeid.
NORA finansierer prosjekter i et område som omfatter Færøyene, Grønland, Island og i de ni norske kystfylkene fra Finnmark til Rogaland. NORA-landene har, til tross for store avstander mellom seg, likevel en rekke felles karakteristika, felles utfordringer og historiske, institusjonelle og kulturelle bånd. I tillegg har NORA-landene en strategisk viktig beliggenhet som en inngangsport til Arktis.
NORA har en prosjektfinansieringsordning og prioriterer søknader innenfor følgende sektorer: I) Marine ressurser II) Informasjons- og kommunikasjonsteknologi III) Transport IV) Øvrig regionssamarbeid.
Koordinator for de nordnorske fylkene er Nordland fylkeskommune.
For mer informasjon om NORA, se www.nora.fo

 

Arktisk råd

Arktisk råd er det eneste sirkumpolare samarbeidsorganet som omfatter alle de arktiske landene. Arktisk råd består av Norge, Danmark (inkl. Grønland og Færøyene), Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Russland. De arktiske urfolksgruppene er permanente deltakere i rådet. I tillegg har en rekke ikke-arktiske stater og mellomstatlige og mellomparlamentariske organisasjoner status som observatører i rådet.
Hovedfokus i Arktisk råd har vært bærekraftig utvikling og miljø. De siste årene har rådet imidlertid utvidet sitt arbeidsfelt. I 2011 inngikk Arktisk råd sin første juridisk bindende avtale, som gjelder samarbeid om søk og redning. Nå forberedes en avtale om samarbeid og respons for håndtering av oljeforurensning i nordområdene/Arktis. Arktisk råd vedtok i september i år å etablere Arctic Economic Council (AEC) i Tromsø, et næringslivsforum som skal samarbeide med Arktisk råd. Målet er at samarbeidet skal bidra til å få næringslivsutvikling på dagsordenen i Arktisk råd.
Arktisk råds arbeid foregår per i dag i seks permanente arbeidsgrupper som dekker følgende programområder: Handlingsprogram mot forurensning i Arktis, overvåkning av det arktiske miljø, bevaring av arktisk fauna og flora, beredskap mot akutt forurensning, beskyttelse av det marine miljø, bærekraftig utvikling.
Formannskapet i rådet alternerer mellom medlemslandene og varer normalt i to år. Sekretariatet for Arktisk Råd ligger i Tromsø.
For mer informasjon om Arktisk råd, se arctic-council.org
Northern Forum er den eneste sirkumpolare regionale organisasjonen med observatørstatus i Arktisk Råd. Troms fylkeskommune er ikke med her.
For mer informasjon, se arcticgovernance.org.

 

Den nordlige dimensjon

Den nordlige dimensjon er EU, Russland, Norge og Islands felles nordlige politikk, initiert i 1999 og fornyet i 2006.
Politikken skal bidra til å:

  • Fremme dialog og konkret samarbeid
  • Styrke stabilitet, velferd og økt økonomisk samarbeid
  • Fremme økonomisk integrasjon, konkurransekraft og bærekraftig utvikling i Nord-Europa

Geografisk dekker samarbeidet det europeiske arktiske og sub-arktiske området, de sørlige deler av Østersjøen, land i nærheten av og fra Nordvest- Russland i øst til Island og Grønland i vest.
I tillegg til de fire partnerne deltar også EUs medlemstater, Arktisk råd, Barentsrådet, Østersjørådet, Nordisk Ministerråd, ulike internasjonale finansieringsinstitusjoner, universitets- og forskningsmiljøer og næringsorganisasjoner. Canada og USA er observatører, og Hviterussland deltar i rent praktisk samarbeid.
Fire partnerskap er etablert for implementering av Den nordlige dimensjons politikk: Partnerskapet for miljø, Partnerskapet for helse og velferd, Partnerskapet for transport og logistikk og Partnerskapet for kultur.
For mer informasjon, se eeas.europa.eu

×