KUNSTKRITIKK I NORD - KRITIKERSAMTALER OG PODKASTVERKSTED

 

Podkastverksted «Så funkar poddar!» med Åsa Secher og Helena Persson

05.12 kl.10-16 Kunstakademiet i Tromsø, Grønnegata 1

 

Praktisk informasjon og påmelding-podkastverkstedet "Så funkar poddar!"

NÅR:  5.desember 2019, kl. 10–16 ( vegetarlunsj kl. 13-14)

HVOR:  Kunstakademiet i Tromsø, Grønnegata 1

Påmelding (navn, adresse, telefonnummer) til Jasmina Bosnjak, jasmina.bosnjak@tromsfylke.no

Frist for påmelding er 25.november 2019.

Det er gratis å delta, men begrenset antall plasser.

 

Påmelding er bindende og det faktureres kr 200 for manglende avbud/fremmøte.

(Husk å gi beskjed om at du ikke kommer senest dager før så slipper du å betale hvis du ikke kan delta)

 

Facebook: Så funkar poddar!

 

 

 

Kritikersamtaler  06.12.-08.12. 2019

 

Påmelding til Jasmina Bosnjak, jasmina.bosnjak@tromsfylke.no

Frist for påmelding er 1.desember 2019.

Det er gratis å delta, men begrenset antall plasser.

Du kan melde deg på enkelte arrangement eller delta alle dager.

Husk å oppgi info om allergier og matintoleranse.

 

 

 

DAG 1: KRITIKK I LYDFORMAT & KUNSTNERINITIERTE PROSJEKTER

06.12.  kl.12-18 TKF-Loftet Arbeidsfellesskap, Muségata 2

 

12:00-12:30 Velkommen, kaffe, te

 

12:30-13:15 Om kunstkritikk i lydformat, med Cecilie Tyri Holt, Kunstpodden (NO)

Cecilie Tyri Holt har en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Tyri Holt har vært redaktør for tidsskriftet Kunsthåndverk siden 2014. I 2017 startet hun podkasten Kunstpodden som produseres av Rubicon. Vi snakker med Cecilie om hvordan hun jobber med kunstkritikk i lydformat.

 

13:30-14:30 Susanne Hætta, samisk kunstner, forfatter og fotograf (NO)  i samtale med Camilla Fagerli og Henrik Sørlid v/Kurant (NO) om kunstnerinitierte publikasjoner

Susanne Hætta er en samisk forfatter, fotograf og kunstner fra Alta, bosatt i Vadsø. Hætta har tatt initiativ til og skrevet boken om Mázejoavku / Samisk Kunstnergruppe, som kommer ut i vinter. Hun har tidligere utgitt bøker "Luondduadjágasat - Dreamscapes" om den samiske kunstneren Synnøve Persen (2018), «Mari Moments — Mari Liibbat» om Mari Boine (2017), «Utsi — veien ut av det kriminelle livet» (2015) og «Okta beaivi Ánniin» (2000). Som kunstner har hun deltatt på flere utstillinger, blant annet på OCAs «Let the river flow» i Oslo 2018. Hun er medlem av Kunstnerkollektivet Dáiddadállu i Guovdageiadnu/Kautokeino og Hermetikken Kulturnæringshage.

I anledning 10-årsjubileet til Kunstakademiet i Tromsø ( i 2017) har  Camilla Fagerli og Henrik Sørlid v/Kurant tatt initiativ til en bok som tematiserer kunstutdanningens rolle innenfor kultur og samfunn, som kommer ut i vinter. De har en ambisjon om at boka skal bli en ressurs for de som ønsker å dyrke kreative relasjoner til de sosiale og institusjonelle rammene som vi er omgitt av. Kurant er et kunstnerdrevet visningsrom i Tromsø som har vært drevet siden 2009. Programmet formes av kunstnerne som til enhver tid driver stedet og fokuserer spesielt på samtidskunst av kunstnere i etableringsfasen.

 

14:20-15:15 Lunsj

 

15:30-18:00 Radiokino og samtale:I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi

«I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi - 100 år med Samisk rettighetskamp» er en radiodokumentar med samiske kvinnestemmer. Elsa Laula Renberg ble særlig trukket fram og kjent under 100-årsjubileet for det første samiske landsmøte i 1917 som hun var en avgjørende pådriver for. I prosjektet har tjuetre samiske kvinner, som på ulike måter forvalter den samiske arven innenfor Sápmi i dag, delt sine fortellinger, tolv av de er inkludert i radioserien. Med et bredt tematisk spenn, skildrer de fire episodene alt fra kampen om naturressurser, kolonisering, fornorskning, rasebiologi til språk, kunst og kultur. Radioprosjektet er laget for kvinneradioen RadiOrakel med støtte fra Sametinget og Fritt Ord. Kollektivet bak serien heter Søstrene Suse og består av: Eva Maria Fjellheim, Susanne Normann, Ingrid Fadnes, Astrid Fadnes og klipper og veileder Kjersti Kanestrøm Lie.

 

Episode: «400 reinskaller, 400 kulehull»

Varighet: ca. 25 min.

Den samiske kunstneren Máret Anne Sara henger opp 400 reinskaller utenfor det norske Stortinget, alle med et kulehull i panna. Om kort tid skal høyesterett avgjøre om hennes lillebror, Jovsset Ánte Sara, må tvangsslakte deler av reinflokken sin etter pålegg fra staten. Det står ikke bare om den unge reindriftssamens næringsgrunnlag, men om framtida til et helt folk. Vil Høyesterett lytte til samene? Pågår det fortsatt en kolonisering av Sápmi? Episoden følger en intens periode av Máret Anne Saras kamp for broren sin gjennom kunstverket Pile´O Sápmi. Episoden gir en innsikt i den spesifikke rettssaken, men også i reindrifta som en samisk næring, og i utfordringer som oppstår når den møter norsk næringspolitikk og rettsvesen.

 

Episode: “Delvieh - Det som har vært borte kommer til syne igjen”

Varighet: ca. 25 min.

«Till Eder, I unga män och kvinnor, vill jag säga ett ord. Vårt folks framtid ligger i Edra dra händer. Med Eder kraft skall vårt folk och land vidmakthållas.» Ordene i Elsa Laulas politiske manifest “Inför lif eller död” fra 1904, gir resonans i dag, selv over hundre år etter. Hennes folks framtid, er nå. I denne episoden møter vi fire unge kvinner i ulike deler av Sápmi, det samiske territoriet. Sandra er en helt spesiell språklærer fra det lulesamiske kjerneområdet på norsk side av grensa. Petra reiser mellom FN og en protestleir ved Tanaelva på grensa mellom Norge og Finland. Ánná Káisá har blitt kåret til årets unge kunstner på urfolksfestivalen Riddu Riddu i Nord-Troms, og Márja graver fram og vekker til live urgamle sørsamiske joiker nesten alle hadde glemt at eksisterte. På hver sin måte er de fire kvinnene opptatt av å forvalte og styrke den samiske arven.

 

DAG 2: RUSSISK SAMIZDAT, LESEDRAMA OG KUNST-OG KULTURPUBLIKASJONER I ARKTIS

07.12.  kl.12-17 Small Projects, Grønnegata 23/  In English

 

12:30-13:00  Anastasia Patsey, Museum of Non Conformist Art (RUS) forteller om russisk samizdat gjennom presentasjon av The Samizdat A4 gallery, som er en del av Museum of Non Conformist Art i St Petersburg, og kunstbok- og samizdat utstillingen "Transfurist poets" hun kuraterte i 2017. Utstillingen viste verk av multidisiplinære kunstnere fra Soviets «underground», med enkelte medlemmer som fortsatt er aktive kunstnere i dag. Vi får også høre om musikk- samizdat i Leningrad og DiY Beatles encyklopedi som befinner seg i museets samling!

 

13.15-13:45 Lesedrama i 3 akter

Tekstbyråets Halvor K. Haugen og Nina M. Schjønsby (NO) vil sammen med deltagere fra skrivekurset "Magasinets anatomi" fremføre et lesedrama. Det vil pense inn på kritikkens historie og knytte an til dens dialogiske vesen og rolle i offentligheten.

 

Tekstbyrået arbeider med tekst i ulike former og faser. I tillegg til å være et uavhengig forlag tilbyr de redaksjonelle tjenester, som oversettelse og tekstredigering. Tekstbyrået drives av Nina Schjønsby og Halvor Haugen.

Nina Schjønsby er kunsthistoriker og jobber med tekst og publisering i kunstfeltet. Hun har undervist ved henholdsvis Kunsthøgskolen i Oslo, Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Universitetet i Oslo. I tillegg har hun mangeårig erfaring som skribent for blader som Ekfrase, Rhizome, Billedkunst og SITE, og med redaksjonell virksomhet. Halvor Haugen er skribent og oversetter, og er utdannet kunstner fra Institutt for farge ved SHKS og Weißensee kunsthochschule i Berlin. Han har vært redaktør for henholdsvis Billedkunst og UKS – forum for samtidskunst og har undervisningserfaring fra Kunsthøgskolen i Oslo og Kunstakademiet i Tromsø.

 

13.45-14:15 Lunsj

 

14:30-16:30  Korte presentasjoner av  kunst- og kulturpublikasjoner og samtale om et kunstmagasin for  Arktis, med Ida Rödén, Volym (SE), Stine Lundberg Hansen, Neriusaaq/ Kunst.gl (GL), Hilde Sørstrøm, HAKAPIK (NO), Paavo J. Heinonen, Kaltio (FIN), Marion Bouvier, NORK magazine (NO) Masha Biryukova (RUS)

Samtalen mellom deltakere og publikum fortsetter som et arbeidsseminar om et tenkt, fremtidig kunstmagasin for Arktis!

 

Ida Rödén (SE) er kunstkritiker, kunstner og redaktør for Volym, nettbasert kunstmagasin med fokus på kunst fra et norrlandsk perspektiv. Volym ble initiert i 2003 av Region Västernorrland og dekker i dag hele Norrland, med skribenter fra de fire nordlige regionene i Sverige – Västernorrland, Jämtland,  Norrbotten og Västerbotten.

Stine Lundberg Hansen (GL), cand.ped. i pedagogisk antropologi, arbeider med kunst- og kulturformidling. Hun er kurator ved Nuuk Kunstmuseum og har jobbet som prosjektleder ved NAPA – Nordens Institut i Grønland. Hansen er frivillig redaktør og skribent for kunst- og kulturtidsskriftet Neriusaaq og KUNST. GL. Hennes fokus er først og fremst ordene og tenkningen omkring kunsten og de sammenhengene kunsten kan settes inn i.

Hilde Sørstrøm (NO) er frilans kunstkritiker og redaktør for HAKAPIK, et nettmagasin for kunstkritikk i nord. Hun har mastergrad i kunstvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet og mastergrad i Preventive Conservation fra Northumbria University. Sørstrøm skriver regelmessig for SeKunst i Nord-Norge og Billedkunst, og er opptatt av å utforske det visuelle kunstfeltet i nordområdene, særlig i Nord-Norge og Tromsø.

Paavo J. Heinonen (FIN) er redaktør for Kaltio magazine, et uavhengig kulturtidsskrift som ble etablert i 1945 i Oulu.  Siden begynnelsen av 2000-tallet har magasinet publisert artikler om ulike aspekter av kulturlivet i Barentsregionen. Det som skjer i nord forblir ofte i nord, men Kaltio fortsetter å gjøre flere oppmerksom på det og tilføre en viktig stemme til den globale kulturdebatten.

Marion Bouvier (FR/NOR) er skribent, forfatter, kurator og prosjektleder. Hun er redaktør for Nork, tidsskrift om kunst, kultur og livet i Nord-Norge, og en av grunnleggerne av Open Out festival. Hun er også prosjektleder til Gaza Project på Tvibit, som er et knutepunkt for for kultur og kreativ virksomhet i Nord-Norge.

Masha Biryukova (RUS) er billedkunstner og kurator fra Arkhangelsk.  Hun har en bachelorgrad fra University of Arts London, Chelsea College of Arts and Design.  For tiden jobber hun ved CSI Arkhangelsk (Center for Social Innovations in Culture), et ressurssenter som støtter kulturinstitusjoner og prosjekter i Arkhangelskregionen. Sammen med Karina Simakova etablerte hun Selektor festival, som hun også kuraterer. Festivalen holder til i det gamle industrielle bygget til trykkeriet «Pravda Severa» og bygger på trykkeriets historie.

 

 

Parallell program- mini workshop fra  kl. 16:00

Plakat, magasinforside , med Daria Orlova  (RUS)

Fanzine, med Matti A.Kemi (FIN)

 

 

DAG 3: INSTITUSJONSKRITIKK

08.12. kl. 13-15 Nordnorsk kunstmuseum

 

med

Nivi Christiansen (GL) er kunsthistoriker med fokus på grønlandsk kunst og  leder ved Nuuk kunstmuseum. Christensen er tidligere kulturmedarbeider og utstillingsansvarlig i Det Grønlandske Hus i KBH. Hun skriver for det grønlandske kunst- og kulturtidsskriftet Neriusaaq. Sammen med Stine Lundberg Hansen driver Christensen KUNST. GL, en platform om og for kunst i, fra og omkring Grønland.

Maria Ragnestam (SE) er kunsthistoriker og kurator. Ragnestam har de siste årene jobbet med å realisere et regionalt kunstmuseum i Norrbotten som prosjektleder og kunstnerisk leder for Konstmuseet i Norr i Kiruna.

Anna Vestergaard Jørgensen (DK) er cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet og Mads Øvlisen ph.d.-stipendiat ved Statens Museum for Kunst og Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet med prosjektet “Museet for ubehag. En undersøgelse af kunstmuseet mellem kritikken og den gode oplevelse”. Prosjektet undersøker hvordan kunstmuseer kan navigere i en ramme, hvor de skal by på gode og hyggelige opplevelser til publikum og samtidig kan og vil arbeide med ubehagelige, koloniale historier. Hun er redaktør for tidsskriftet "Periskop – Forum for kunsthistorisk debat" (Københavns Universitet) og tidligere utstillingskurator på kunsthallen Rønnebæksholm.

Irene Snarby (NOR)  er PhD-stipendiat i The Sámi Art Research Project (SARP) ved UiT Norges arktiske universitet. Snarby har forsket på og arbeidet med samisk kunst siden begynnelsen av 1990-tallet. I en årrekke arbeidet hun som konservator på Fagenhet for kunst ved Sámiid Vuorká-Dávvirat / De Samiske Samlinger ved RiddoDuottarMuseat (RDR) i Karasjok, og var samtidig medlem i Sametingets innkjøpskomité for samtidskunst og dáiddaduodji. Snarby har skrevet en rekke artikler, vært redaktør for flere publikasjoner, og holdt mange foredrag om emnet, i tillegg til å være konsulent og kurator.


Jérémie McGowan (USA/NOR) er direktør for Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø, en stilling han har hatt siden 2016. Han kommer opprinnelig fra Wilmington i North Carolina i USA, og har en doktorgrad i kunsthistorie og kunstteori fra University of Edinburgh. Han har stilt ut egne verker i Skottland, Finland og USA, og har tidligere vært førsteamanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han har også vært seniorkurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Han er en talsmann for radikal forandring og avkolonisering av museer.

 

Støttet av

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×