Månedens kulturminne: Februar

Skansen - ringborgen som forsvarte Tromsø

Du har kanskje lagt merke til forhøyningen med de gamle gule trehusene like bak Polarmuseet. Dette stedet ble valgt til Tromsø kommunes tusenårssted i 2000.
Høyden som husene står oppå er en naturlig morenerygg som en gang var et nes ut mot sundet. Her ble det anlagt en borg (festning) for ca. 800 år siden. Borgen fungerte som forsvarsverk i urolige tider. Gjennom arkeologiske undersøkelser er det kommet frem en steinmur, en såkalt kistemur med en kjerne av jord, som går rundt hele festningen. Under utgravninger har man sett spor etter ei vollgrav på vestsida av festningen.

Festninger av denne typen er kalt ringborger, og den runde festningen på Skansen er den eneste i sitt slag i Norge. For å bevare dette sjeldne kulturminnet for ettertiden pågår det nå sikringsarbeid og oppgradering av selve festningsvollen og området rundt.


Denne siden av Skansen var svært utsatt for skade og slitasje. På grunn av etablering av vei, trafikk og brøyting er ytterkanten av vollen skavet av og vollen har blitt mye mindre enn den var opprinnelig. Foto: Anjana Subasinghe

Borgen har vært større

I dag er Skansen inneklemt mellom skipsverft og blokkbebyggelse, men for 800 år siden ruvet festningsverket i terrenget. Den grensa helt ned til sjøen og var godt synlig fra leia. Festningen markerte makt og styrke og skulle beskytte menneskene som levde her i middelalderen. Nå er det vi som må verne om festningen slik at den ikke blir ytterligere skadet og mer innesperret av bygninger, veier og andre moderne installasjoner enn den er i dag.

Den eldste dateringen fra festningen på Skansen, er fra 1200-tallet, men festningen kan også være eldre. Opprinnelig har den vært mye større i omfang, og arkeologiske undersøkelser samt foto fra 1800-tallet viser at den har strekt seg flere meter lengre ned mot sjøen i øst og sør, og jordvollene har også vært høyere.

gamle Skansen

Søndre Tollbodgate med Skansen i bakgrunnen. Legg merke til hvor langt ut festningsvollen strekker seg mot tollboden. Vegen mot skipsverftet er ennå ikke bygget. Foto: Ukjent. Tromsø Museum - Universitetsmuseet

 

 

Oppgradering av området rundt Skansen

I disse tider pågår det en oppgradering av selve festningsvollen og området rundt. Over lengre tid har festningsvollen gradvis blitt mer og mer avskava og innestengt som følge av utbygginger, veier, brøyting, ledningstraseer og andre inngrep i selve festningsvollen. I et samarbeid mellom Riksantikvaren, Tromsø Museum – Universitetsmuseet, Tromsø kommune og Troms fylkeskommune er det laget en plan for hvordan skadene skal rettes opp og hvordan en kan forhindre ytterligere skadeverk på den gamle festningen.


For å beskytte festningsvollen fra ytterligere avskaving og slitasje er det derfor blitt lagt ned solide skiferblokker langs foten på øst- og sørsida av vollen. Disse er lagt ned for å hindre at brøytebilene og andre kjøretøy skaver av jord fra selve festningsvollen.

Enda gjenstår mye arbeid. I 2015 ble det fylt på med jordmasser på øst- og sørsiden av vollen, på baksiden av skiferblokkene. Vi håper også at at vest- og nordsiden skal bli beskyttet av samme type mur. Stiene som går over festningsvollen skal såes igjen og skilt og lysstolper som står på festningsvollen, skal vekk. I 2014 ble det fjernet en del trær oppå festningen, og bilparkering er ikke lengre tillatt utenfor bygningene inne på Skanseområdet. I løpet av 2016 skal det utarbeides et nytt informasjonsskilt som forteller om historien til Skansen. Det skal også bli ny belysning rundt Skansen slik at området blir et trygt og attraktivt område å besøke for byens innbyggere og tilreisende, også vinterstid.

 


Støttemuren som er satt opp rundt Skansen i 2015 skal hindre videre skader på kulturminnet. Foto: Janne Oppvang, Tromsø Museum- Universitetsmuseet



 

×