Nordkalottrådet

Nordkalottsamarbeidet er forløperen til Barentssamarbeidet og ble formalisert allerede i 1967. Nordkalottrådet (NKR) er et politisk samarbeidsorgan for regionale utviklingsmyndigheter i de nordlige deler av Norge, Finland og Sverige. NKR skal bidra til økonomisk, sosial og miljømessig velbalansert utvikling på Nordkalotten. Troms fylkeskommune deler den voksende erkjennelse på Nordkalotten om nødvendighetene av et styrket samarbeid mellom de svenske, finske og norske regionene for å løse oppgaver knyttet til blant annet arbeidsmobilitet og infrastruktur, innovasjon, kunnskaps- og kompetanseutvikling, for derigjennom å legge til rette for næringsutvikling. Lederskapet alternerer mellom regionene. Samarbeidet finansieres for en stor del av Nordisk ministerråd.

Oppdragsgiver for NKRs virksomhet er Nordisk ministerråd. Gjennom NKRs handlingsplan skal rådet, foruten fylkenes egne målsettinger, også bidra til å oppnå målene i Nordisk ministerråds regionalpolitiske program. For perioden 2013-2016 er det fokus på demografi og velferd, bærekraftig utvikling i Arktisk, bærekraftig utvikling gjennom FoU og innovasjon samt fysisk planlegging.

NKR har det overordnede ansvaret for omfanget og innretningen for rådets virksomhet. NKRs beredningsgruppe er en arbeidsgruppe under rådet som har ansvaret for den løpende virksomheten. Arbeidsgruppen består av administrative personer fra fylkene. Virksomheten er i all hovedsak prosjektbasert. I tillegg er det et miljøråd for miljøsamarbeid på Nordkalotten.

NKR har også ansvaret for grensetjenestekontorene i Haparanda og Skibotn. Målet med grensetjenestekontorene er å hjelpe og veilede innbyggere og organisasjoner som opplever grensehindre.

Fylkesrådslederen representerer Troms i NKR.

For mer informasjon, se: http://www.nordkalottradet.nu

×