Europasamarbeid

Europakommisjonen. Fotograf Torjus K. Kandal.jpg

EU og regionalt samarbeid innenfor EU-systemet har de siste årene blitt en viktig del av fylkeskommunens internasjonale engasjement. EU og EØS-avtalen har i økende grad betydning for norske kommuner og fylkeskommuner. Det er derfor viktig å være en aktiv deltaker på de arenaer der vi har mulighet, for å fremme våre synspunkter i saker av særskilt betydning for oss i nord.

Samtidig er Europa det viktigste eksportmarkedet for norsk næringsliv, og økt næringssamarbeid over landegrensene er vesentlig for en positiv økonomisk utvikling i fylket. Olje, gass, fisk og aluminium er av de største eksportvarene.

Den politiske og økonomiske utviklingen i Europa vil derfor være viktig også for eksportnæringer, som fiskerinæringen og leverandørindustrien, i Troms. Næringslivet er avhengig av samarbeid internasjonalt, og da ofte med europeiske partnere, for å utvikle et konkurransedyktig næringsliv i nord.

I senere år har EU fått en økende interesse for nordområdene og Arktis. Dette innebærer, sammen med en stadig utvidelse av EØS-avtalen, at EUs politikk i større grad påvirker nordnorske forhold.

Nord-Norges Europakontor - NorthNorway.org

Fylkeskommunen har, sammen med Nordland og Finnmark fylkeskommuner et regionalt kontor i Brussel som arbeider for nordnorske interesser. Styret til Nord-Norges Europakontor består av de politiske lederne i de tre fylkeskommunene og ett medlem oppnevnt av Europakontorets partnere. Fylkesrådslederen er Troms fylkeskommunes representant i styret.

Nord-Norges Europakontor skal bidra til styrket internasjonalt engasjement i Nord-Norge. Kontoret har tre hovedmål: i) Fremme Nord-Norges interesser overfor de europeiske institusjonene ii) Fremme regional utvikling gjennom økt europakompetanse iii) Utnytte handlingsrommet som Norges tilknytning til EU og EØS-avtalen gir.

Kort oppsummert er Europakontorets arbeidsoppgaver knyttet til å:

  • Være aktiv pådriver og koordinator for felles nordnorske innspill og påvirkning knyttet til EUs politikk, herunder særlig fokus på regionalpolitikk, EUs nordområdepolitikk, transportpolitikk og EUs politikk for næringer som er viktige for landsdelen
  • Formidle informasjon og bidra til kompetanseheving om EU og Norges tilknytning til EU
  • Levere analyser og rapporter på EU-saker av relevans for nordområdene
  • Videreutvikle samarbeid med andre europeiske regioner og aktører
  • Være en arenaskaper og koblingsaktør mellom miljøene i Brussel og nordnorske aktører

Europakontoret følger opp arbeidet i NSPA-nettverket på vegne av de tre nordnorske fylkene, og representerer de tre nordnorske fylkene i Utenriksdepartementets «Tidlig varsling-gruppe» som er en kontaktgruppe som er etablert i samarbeid mellom Utenriksdepartementet, arbeidslivets parter og norske regioner for tidlig varsling av EU/EØS-saker, som kan ha betydning for norske interesser. Hensikten er å involvere berørte parter tidligst mulig i beslutningsprosessen.

Europakontoret er også medlem i ERRIN-nettverket (European Regions Research and Innovation Network). Det er et samarbeidsnettverk som skal fremme kunnskapsutveksling mellom regioner og optimalisere den regionale bruken av EUs programpakker. 
For mer informasjon, se http://www.errin.eu/

Internasjonal avdeling koordinerer Troms fylkeskommunes samarbeid med Europakontoret.

Europakontoret har samarbeidsavtaler med Norges Råfisklag, Tromsø kommune, Salten regionråd, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, Universitetet i Nordland og NHO Nordland.

NSPA-nettverket (Northern Sparsely Populated Areas)

I Europakontorets påvirkningsarbeid har NSPA-nettverket blitt et viktig verktøy. NSPA er forkortelse for det som på norsk står for nordlige spredtbygde områder. Nettverket er et uformelt regionalpolitisk samarbeid mellom 14 regioner i Nord- og Øst-Finland, Nord- og Midt-Sverige og Nord-Norge.

Nettverkssamarbeidet foregår i all hovedsak mellom regionskontorene i Brussel, politisk forankret i de enkelte regionene.  Nettverket arbeider målrettet for å synliggjøre og etablere forståelse i EU for utviklingsmuligheter og utfordringer som er karakteristiske for Europas nordligste regioner, ut fra våre naturressurser, geografiske beliggenhet og spredte bosetting. NSPA-nettverket benyttes av de tre nordnorske fylkeskommunene som en kanal inn mot EU både i deres arbeid med å påvirke i EU-saker av relevans for Nord-Norge og holde seg oppdatert på utviklingen i EU.  Nettverket har jevnlig kontakt med kommisjonen, de arrangerer seminarer og konferanser i Brussel og har kommet med felles politiske uttalelser. Nettverket arrangerer årlige åpne forum ute i regionene for å forankre arbeidet på hjemmebane og synliggjøre samarbeidsmulighetene i nord overfor både private og offentlige regionale aktører.  
 
Nord-Norge har en politisk og en administrativ representant i nettverkets styringsgruppe. Representasjonen alternerer mellom de tre fylkeskommunene. Styringsgruppen møtes to ganger årlig. Europakontoret følger opp NSPA-nettverkets arbeid i Brussel.

For mer informasjon, se: http://www.nspa-network.eu/

×