Barentssamarbeid

Barentsregionen er en hovedarena for Troms fylkes internasjonale arbeid. Vårt engasjement er i stor grad basert på samarbeid med de regionene vi har geografisk nærhet til, det vil si Nordvest-Russland og de nordlige delene av Sverige og Finland.

   

 

Barents regionråd

Barents regionråd er det formelt organiserte barentssamarbeidet på regionalt nivå. Troms fylkeskommune er representert i Barents regionråd ved fylkesrådsleder Willy Ørnebakk. Lederskapet i Barents regionråd alternerer mellom regionene. Troms fylkeskommune ledet rådet i perioden 2009-2011. Arkhangelsk fylke hadde lederskapet frem til høsten 2015. Lederskapet for perioden 2015-17 har Kainuu, Finland. Les mer her

 

Barentssamarbeidet er basert på folk-til-folk samarbeid. Formålet har vært, og er, å styrke stabilitet og bærekraftig utvikling. Samarbeidet er viktig for Norge og Troms både geografisk, sikkerhetsmessig, ressursmessig og historisk. Det regionale barentssamarbeidet i dag fokuserer i stor grad på konkrete prosjekter og innsats for å løse formelle hindringer for samarbeid.


Kirkenes II-erklæringen fra 2013 bekrefter og styrker prinsippene fra 1993-erklæringen og fremhever særlig Barentsregionens ressurspotensial. Samarbeidet skal også i fortsettelsen ha fokus på folk-til-folk-samarbeid og det regionale nivåets sentrale rolle. Samtidig legges det mer vekt på økonomisk samarbeid. Dette samsvarer godt med overordnede mål og prioriteringer i Barents regionråds handlingsprogram, Barentsprogrammet 2014 - 2018, der transportinfrastruktur og mobilitet over landegrensene identifiseres som de viktigste forutsetningene for økt økonomisk samarbeid og utvikling i regionen. Blant øvrige prioriterte samarbeidsområder er kreative næringer, forskning og utdanning samt miljø-, ungdoms- og urfolksspørsmål. 

Barentssekretariatet

Barentssekretariatet er et viktig kompetansesenter på norsk-russiske relasjoner og på grenseregionalt samarbeid. Barentssekretariatet fordeler prosjektmidler til norsk-russiske prosjekter innenfor et vidt spekter, blant annet utdanning, kultur, helse, næringssamarbeid, miljø-, ungdoms- og urfolksspørsmål. Barentssekretariatet er finansiert av Utenriksdepartementet og Kommunal - og moderniseringsdepartementet. Prosjektmidlene er svært viktige for å opprettholde norsk-russiske kontakter og samarbeid.I tillegg til de ordinære prosjektmidlene forvalter Barentssekretariatet også ulike sektorprogram. Ett eksempel er BarentsKult, som er rettet mot profesjonelle kunst- og kulturaktører i norsk og russisk del av Barentsregionen, og hvor de nordnorske fylkeskommunene har en aktiv rolle i forhold til finansiering og forvaltning av programmet.

Fylkeskommunen bruker Barentssekretariatet aktivt i forhold til dets kompetanseområder og er sammen med de andre nordnorske fylkeskommunene representert i sekretariatets styre og representantskap. Troms fylkeskommune har gjennom medeierskapet i Barentssekretariatet et godt verktøy for å videreutvikle relasjonene til de russiske barentsfylkene og også for å styrke linken mellom barents- og europaarbeidet.

 

×