Arbeidsgivere har en plikt til å jobbe forebyggende for å unngå trakassering og diskriminering, samt følge opp varsel om mulig brudd på lovverket. Det har blitt vedtatt en ny felles likestillings- og diskrimineringslov som trådte i kraft 1. januar 2018. I den nye loven reguleres arbeidsgivers aktivitetsplikt i § 26, som tydeliggjøre kravene til arbeidsgiver.

Troms fylkeskommune som arbeidsgiver ønsker å sikre det forebyggende arbeidet ved å tydeliggjøre lovkravene og hva det kan innebære for lederne i Troms fylkeskommune.

I den nye likestillings- og diskrimineringsloven som trådte i kraft fra 01.januar 2018 er arbeidsgivers aktivitetsplikt tydeligere enn før: Etter § 26 første avsnitt skal alle arbeidsgivere: «arbeide aktivt målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel, adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Arbeidet skal blant annet omfatte rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse, utviklingsmuligheter, tilrettelegging, mulighet for å kombinere arbeid og familieliv og forebygging av trakassering.».

Seksuell trakassering

Definisjonen av seksuell trakassering i den nye loven er som følger:

«Med seksuell trakassering menes enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom».

Arbeidsmiljøloven §4-3 slår fast at arbeidstaker ikke skal utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Arbeidsgivers plikt til å forebygge seksuell trakassering på arbeidsplassen er også omfattet av kravene til systematisk HMS-arbeid etter arbeidsmiljøloven §3-1 og §4-1 hvor det stilles krav om at arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig og sikre ansattes fysiske og psykiske helse og velferd.

Hvordan jobber vi for å forebygge trakassering

På overordnet nivå har Troms fylkeskommune iverksatt følgende tiltak for å skape bevissthet rundt temaet trakassering:

- Varsling og saksgang i HMS-saker er blant temaene på HMS grunnkurs som er obligatorisk for ledere, verneombud, tillitsvalgte og medlemmer av AMU
- Varsling og saksgang i HMS-saker er tema i «E-læringskurs for nye ansatte» som ble tatt i bruk i 2017
- I det overordnede HMS-årshjulet for Troms fylkeskommune (skolene) fremkommer det at alle ansatte skal ha informasjon om varslingsrutinene (HMS-årshjulet ble vedtatt av Hovedarbeidsmiljøutvalget i sak 17/15).
- Seksuell trakassering og #Metoo-kampanjen var hovedtema i nyhetsbrev fra «AKAN-ressursgruppen i Troms fylkeskommune» (rus og avhengighetsforebyggende arbeid), med tittelen «Julebord uten #Metoo» (november 2017)
- Muligheten for å varsle (eventuelt anonymt) er synliggjort i avviksportalen (på ansatteportalen)

Nye tiltak i 2018

Fylkesrådsleder har i desember 2017 bestemt at følgende tiltak iverksettes fra 2018 for å sikre lovbestemmelsene ytterligere:

- Seksuell trakassering tydeliggjøres ytterligere på HMS-grunnkursene framover
- Det tydeliggjøres i varslingsrutinene at disse også skal gjelde seksuell trakassering.

×