Over to år har Kongsbakken videregående skole arbeidet med å planlegge hvordan de kan styrke de ansatte og elevenes kompetanse om psykisk helse. Derfor ble det mandag 28. august arrangert en opplæringskonferanse kalt «Veiledning og informasjon om psykisk helse hos ungdom» (VIP) for de ansatte ved skolen.

Vi vet at mange unge har psykiske vansker. Vi vet også at mange ikke søker hjelp for sine vansker. Psykiske lidelser er ofte tabubelagt tema. Mange går derfor rundt med større eller mindre problemer og tanker som de ikke tør å dele med andre, noe som kan lede til at små undringer utvikler til store tankevansker.

Ungdom tar også ansvar for medelever som har det vanskelig. Disse har også behov for mer kunnskap for å kunne sette grenser for seg selv, og fortsatt være en god venn. Noen ungdommer vet så lite om psykisk helse at de rett og slett ikke er klar over hva som plager dem.

Kongsbakken videregående skole ønsker gjennom å implementere VIP, å bidra til at elever blir mer bevisst sin egen psykisk helse og hvordan de kan ta vare på den. Dette ganger alle elever, ikke bare de syke, for alle har dårlige dager innimellom.

- I Troms-skolen jobber ansatte, elever og lærlinger bevisst for å styrke kompetansen til å oppnå god psykisk helse og et godt arbeids- og læringsmiljø, det vil si gode relasjoner mellom aktørene, medvirkning, opplæring tilpasset nivået til den enkelte elev, og god ledelse. Det gir trygge mennesker, trivsel, læring og økt fullføring. Takk for det som allerede er gjort, og stå på videre!, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V).

 Opplæringen alle ansatte på Kongsbakken har fått, skal ikke ha fokus på psykisk sykdom, men på livets opp- og nedturer, og at god helse handler om å mestre vanskelige følelser og utfordringer.

Videre skal blant annet vg1-elevene gjennom et opplegg på 3+2 timer, der de tre første timene er med kontaktlærer. Tema her vil være psykisk helse, mens de siste to timene er et møte hvor helsepersonell, f.eks. helsesøster, deltar.

×