Foto: CF Wesenberg/Snowy Trees Studio

Troms fylkeskommune er stolte av å kunne presentere våre to nye landsdelsmusikere, Niko-Mihkal Valkeapää og Inga-Maret Gaup Juuso.

Landsdelemusikerordningen i Nord-Norge er opptatt av å leve opp til vårt eget slagord -  Store opplevelser på små steder. Joik har gjennom en årrekke vært en naturlig del av vår formidling og gjennom å ansette to personer vil vi løfte denne satsningen ytterligere i perioden fremover.

- Vi er umåtelig stolte av at både Niko og Inga-Maret har takket ja til å bli en del av vårt kollegium og vi kan garantere at publikum har mye å glede seg til i tiden som kommer sier fylkesråd for kultur og næring Sigrid Ina Simonsen (Ap).

Stillingen var opprinnelig på 50 %, men i år har denne blitt doblet. Det vil si at begge de nye landsdelsmusikerne får en stillingsprosent på 50 %.

Ansettelsen av to nye landsdelsmusikere gir oss muligheten til å nå enda bredere ut i vår formidling av samisk musikk og kultur, både kunstnerisk og med antall produksjoner.

Nordlysfestivalen og Iliosfestivalen bekreftet

Vi kan allerede nå bekrefte det som blir første mulighet til å oppleve disse to fantastiske musikeren sammen på scene i en av våre produksjoner – Duvvene!

Dette er en sangsyklus på 10 tekster på nord-, lule- og sørsamisk skrevet av forfatter Ravdna Carita Eira og komponert av landsdelsmusiker Håvard Lund.

Produksjonen vil kunne oppleves på Nordlysfestivalen den 28. januar og som åpning av Illiosfestivalen den 30. januar.

Om landsdelsmusikerne i joik

Niko-Mihkal Valkeapää

Niko-Mihkal Valkeapää er opprinnelig fra Enontekis i Finland, har bodd i Kautokeino, og er i dag bosatt i Tromsø. Han er gudsønn av kunstneren Nils Aslak Valkeapää, og fremfører flere av hans tekster på noen av sine totalt syv plateutgivelser, alle i samarbeid Georg Buljo. Han vant Sámi Grand Prix (1994, 1995), mottok Spellemannprisen 2003 i åpen klasse med sitt debutalbum, og Liet Ynternasjonaal, den internasjonale musikkpris for minoritetsmusikk. I 2008 vant han to Folkelarmpriser for Birrat Birra; nyskapende og åpen klasse. For albumet Gusto fra 2012, ble han nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen folkemusikk/ tradisjonsmusikk. Han har turnert nasjonalt og i Norden, bl.a. på Nattjazz i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, Riddu Riđđu Festivála og på Nordland Musikkfestuke i Bodø.

Han har hatt ulike tillitsverv og politiske verv, blant annet som medlem av Samerådet og som tillitsvalgt for de samiske videregående skolene. I 2017 ble han valg inn på Sametinget, for NSR i Gáisi valgkrets.

Han er for tiden i avslutningen av sin masteroppgave om sangtekster i samisk musikk fra 1960 og frem til vår tid, ved Universitetet i Tromsø.

Niko sier selv: «Det poetiske språket henger sammen med musikken for meg. Joiken består ikke bare av melodier, den er også bærer av tekst. […] Det er spennende og viktig å formidle den tradisjonelle joiken, men også å utvikle joiken til å reflektere vår hverdag - for at ikke uttrykket skal forvitre og svinne hen. Hvis joiken taes godt vare på er den et livskraftig uttrykk som har fremtidens rett. Jeg synes det er gledelig at joik har fått mer oppmerksomhet i det offentlige rommet de siste årene, og håper å kunne medvirke til at flere ulike joike-dialekter løftes frem».

Inga-Maret Gaup Juuso

Inga-Maret har markert seg som en viktig stemme innen den nye generasjonen av samiske joikere med sitt kraftfulle og direkte uttrykk. Hun er født i den lille bygda Karesuando i Nord-Finland og med en far fra Enontekiö  og en mor fra Katokeinoområdet. I likhet med sine foreldre og besteforeldre arbeider hun med reindrift når tiden tillater det. Livet på tundraen, den nordiske naturen, reindriften og den samiske kulturen er derfor viktige inspirasjonskilder i det kunstneriske arbeidet.

I 2017 mottok hun den finske kulturprisen Larin Paraske for sitt arbeide med å ivareta og utvikle samiske vokaltradisjoner i Finland. Loreen och Inga-Maret Gaup-Juusos Sápmi Sessions låt "Son" er nominert til Aftonbladets musikkpris Rockbjörnen. Låten konkurrerer i klassen Årets svenske låt. Hun er med i prosjektbandet Tundra Electro, som kombinerer joiketradisjoner med moderne musikkuttrykk innen elektronika, improvisasjonsmusikk og elementer fra indisk klassisk musikk.

Inga-Maret sier selv: «Med en stolthet for mine tradisjoner sammen med et ønske om å utvikle, utforske og ivareta joiken, henter jeg materiale fra joikestiler som strekker seg over hundre år tilbake i tid i tillegg til at jeg skriver eget materiale».

×