Siden 2011 har antall godkjente lærekontrakter i Troms økt med nesten 50 %. I 2017 ble det godkjent 828 kontrakter, 8 % flere enn året før.

Samtidig har andelen av søkere som har fått læreplass, aldri vært så høy: Med 71 % har Troms nesten nådd landssnittet. Det er ekstra positivt at andelen øker når det faktisk var 6,4 % flere søkere som skulle kobles til en bedrift.

- Utviklingen er først og fremst svært viktig for den enkelte lærling og lærekandidat, men også for attraksjonen til yrkesfag og rekrutteringen til arbeidslivet, sier fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied (V). 

Mangel på læreplasser og mismatch mellom tilbud og etterspørsel er én av hovedgrunnene til det såkalte «frafallet» i videregående opplæring. Utviklingen i antall godkjente lærekontrakter i Troms lover derfor godt for framtidige gjennomføringsbarometre. Yrkesfagelever i Troms ligger allerede overkant av landssnittet når det gjelder karakterer.

Yrkesfag i vinden

Fylkestingsmeldingen Samspill for økt gjennomføring (2015) iverksettes nå, og det innebærer blant annet tiltak som fleksible gjennomføringsmodeller og økt formidlingsansvar til skolene. Alle yrkesfagskolene i Troms har fått dedikerte arbeidslivsveiledere (alver), som hjelper med sammenknytningen mellom lærlinger/lærekandidater og bedrifter. Videre satses det på systemiske forbedringer som kan føre til tidlig avklaring om lærekontrakt, helst før skoleåret er avsluttet.

- Vi har tatt vesentlige grep i skolene, men det er altså flere parter i dette samspillet, så jeg vil også takke lærebedriftene, opplæringskontorene, bransjene og partene i arbeidslivet for denne framgangen, sier Sollied.
 

 

×