Nå starter Bokåret 2019
Med «Nordlyset som leselys» leser vi oss inn i Bokåret 2019. I år er det 500 år siden den første norske boka ble trykt. I den forbindelse har Nasjonalbiblioteket invitert til nasjonalt Bokår2019.
Organisasjoner og andre som ønsker å fremme lesing og litteratur har søkt og fått støtte til prosjekt som skal skape interesse og begeistring for bøker, litteratur og lesing i 2019. Troms er tildelt 450 000 kroner til sin satsing i Bokåret 2019. Målet er å inspirere til leseglede og leselyst gjennom møter med skjønnlitteratur. Vi ønsker å skape interesse for å samtale om litteratur. Vi opplever stadig hvor mye lesere får igjen for å møtes og snakke om sine leseropplevelser og dele erfaringer og begeistring for det å lese. Arrangementer der publikum deltar og samhandler, deler sine tanker og knytter nettverk er blitt veldig populært og viktig for mange.
I 2019 vil vi arrangere åpne lesesirkler, bokbad og forfattermøter i alle folkebibliotekene i Troms. Satsingen er forankret i folkebibliotekene i Troms, og Troms fylkesbibliotek er koordinator i gjennomføringen av de felles arrangementene.
Avsparket i Troms skjer med høytlesning og bålkos 15. januar flere steder rundt i fylket: (OBS! Salangen 16. januar og Skånland 17. januar)
Lyngen folkebibliotek kl. 18:
Kontakt Åse Hansen, tlf.: 40 02 85 50
Arrangementet finner sted ved grillhytta på Gajajenka klokken 18:00 tirsdag 15. januar. Vi går i lystog opp til Gajajenka hvor det er bål og hvor det vil bli servert kaffe, historier, skrømt og skrøner. Vi har allerede leid inn en historieforteller og en som er god på skrømt og skrøner. Om noen av publikum har en god historie på lur så er de velkommen til å fortelle. Ta på varme klær, hodelykt og ta med sitteunderlag.
Oppmøte på parkeringsplassen ved skibua (lysløypa på Lyngseidet) klokken 17.45 for å gå i følge opp til grillhytta.
Gratangen folkebibliotek kl. 18:
Kontakt Monica Hansen tlf.:48 40 00 60
I samarbeid med Bok- og kulturbussen og Troms fylkesbibliotek har vi invitert spennende gjester til høytlesning under åpen himmel ved Morgans Skip. Om noen av publikum har en god historie på lur så er de velkommen til å fortelle. Ta på varme klær, hodelykt og ta med sitteunderlag. Vi fyrer opp på bålplassen, og byr på varm drikke. Om været blir vått, så trekker vi inn på Captains cabin. Vi håper at flest mulig av Gratangens befolkning tar turen til Morgans Skip og er med på å feire denne nasjonale begivenheten.
Balsfjord folkebibliotek kl. 17.30:
Kontakt Hege Åsheim tlf.: 77 72 20 66
Balsfjord markerer avsparket med forfatter Lill-Karin Elvestad, som skal lese fra sin kommende bok om doktorfrue, kvinnesakskvinne og forfatter Ågot Gjems Selmer, som bodde i Balsfjord i 20 år.
Ta på dere varme klær og ta med sitteunderlag til stolene vi setter ut, samt gjerne pledd og en termokopp for kaffen i tillegg. Om været er ufyselig flytter vi til Mynten eller museet i stedet, men vi håper på stille vind, knitrende bål og nordlys som leselys. Etter høytlesinga kan de som vil samles i Myntens lokaler for slabberas og mer kaffe og smått å bite i, samt en titt på deres beholdning av årbøker og minnehefter. Vi ønsker velkommen til en spesiell stund vi håper mange vil være med på å markere. Arrangementet er gratis med lett servering.
Bardu folkebibliotek kl. 12:
Kontakt Hilde Eggen tlf.: 77 18 52 15
Biblioteksjef Hilde Eggen tar med seg ordfører Toralf Heimdal og drar til Øvre Bardu skole og åpner bokåret der med bål, saft og lesestund.
Nordreisa folkebibliotek: Rotsundelv kl. 9.30 og i Oksfjord kl. 12.30
Kontakt Margrethe Haslund tlf.: 77 58 82 55
Bokåret 2019 markeres ved to ulike distriktskoler – Oksfjord skole og Rotsundelv skole.
Det blir høytlesning ute i gapahuk/bålplass (hvis været tillater, håper det) for elever 1. - 4. klasse ved begge skoler. Biblioteket skal ha høytlesning, så åpner vi bokåret offisielt med å klippe snor og sånn. Også blir det solbærtoddy + boller + litt fest med bokgaver til skolene og noen overraskelser til elevene.
Målselv folkebibliotek: kl. 11
Kontakt Rita Kramvig tlf.: 47 71 22 10
Vi har invitert 100 elever fra Olsborg skole til åpning og skal ha gløgg og bål. Ordfører åpner. De skal gå i fakkeltog fra skolen og ned til 1000 årsstedet.
Tromsø bibliotek og byarkiv:
Kontakt Paul Henrik Kielland tlf.: 95 00 09 70
Hovedbiblioteket (plan 2) kl. 11:
Endre Lund Eriksen leser fra «Verdens beste pappa».
Tromsdalen bibliotek:
Femteklassene fra Tromsdalen skole er invitert til å markere åpningen av Bokåret 2019 på biblioteket.
Ibestad folkebibliotek: kl. 11.30-12.30
Kontakt Ingvild Johansen Tlf.: 94 83 44 13
Ibestad folkebibliotek blir å ha åpningen av Bokåret 2019 ute ved et flott friluftsområde som heter Kobbetjønna på øya Rolla, i gangavstand til biblioteket. Ordfører blir å si noen velvalgte ord, det blir bål, lett bevertning og høytlesing. Vi har invitert den nærmeste skolen, Ibestad skole.
Dyrøy folkebibliotek kl. 18:
Kontakt Berit Nicolaisen Tlf.: 40 03 52 75
15.januar sparkes det nasjonale Bokåret 2019 i gang med at det skal leses høyt i fra alle bibliotek i landet, så også i Dyrøy! Da kommer ordføreren (og kanskje flere) til å lese Arvid Hanssen-tekster, Dyrøyoktetten skal synge og selvsagt skal vi kose oss med en kaffetår! Hjertelig velkommen til Nordavindshagen den 15. kl. 18!
Salangen folkebibliotek 16. januar (obs!) kl. 11:
Kontakt Stein Markussen Tlf.: 77 17 21 14
5. klasse fra Sjøvegan skole er invitert til bålkos, pølser og kakao fra kl. 11 og forfatter Sonja Westrheim kommer for å fortelle sagn fra nord.
Skånland folkebibliotek 17. januar (obs!) kl. 18:
Kontakt Melita Båfjord Tlf.: 77 08 94 70
Skånland bibliotek har avspark av Bokåret 2019 på Antoniusdagen torsdag 17. januar kl. 18-20
Sammen med Skånland historielag og Tjeldsund historielag blir det høytlesning, salg av årbøker & kalender og tilslutt åpen samtale med publikum som vil gjerne fortelle en lokalhistorie. Enkel servering.