Fylkesvåpen

Griffen ble brukt som Bjarkøyættas merke. Denne slekta var blant Norges rikeste og mektigste på 1200- og 1300-tallet. Baron Bjarne Erlingssøn av Bjarkøy, som døde i 1313, førte griff som våpen. Hans godsområder omfattet sannsynligvis store deler av det som i dag er Troms fylke. Derfor ble hans merke vedtatt som fylkesvåpen av fylkestinget i Troms i 1959. Fylkesvåpenet består av en griff i gull på rød bunn. Griffen symboliserer ørnens mot og løvens styrke.

Sfinksen i Egypt har et menneskelig ansikt, men er ellers, som griffen, en blanding av ørn og løve. Fabeldyret griffen var allerede 400- 500 fKr. kjent i det persiske riket som da strakk seg over tre kontinenter. Senere ble griffen et godt kjent symbol og våpendyr i Europa. Vikingene har tatt den med seg til Nord-Norge.

I antikken ble griffen betraktet som symbol for guddommelig kraft, og som en beskytter av det guddommelige. Den er godt kjent bl.a. i Storbritannia, og opptrer i mange historier og fortellinger. Les mer om griffen her >>

×